Vroegcastratie

We krijgen regelmatig de vraag
Waarom wij aan vroegcastratie doen?

Laten we alvast voorop stellen dat we aan vroegcastratie doen met als voornaamste reden het welzijn van onze kittens.

Bengalen durven erg vroeg geslachtsrijp te zijn en we willen met vroegcastratie voorkomen dat ze ooit last van hormonen gaan krijgen.
Zodat nieuwe baasjes zich geen zorgen moeten maken om castratie of zorgen over hormoongerelateerde zaken zoals bvb. sproeien.

Daarnaast voorkomen we dat mensen met onze zorgvuldig uitgezochte katten en lijnen gaan lopen ‘aanmodderen’ in ‘fok’ met ongeschikte dieren.
Want niet elk kitten is fok geschikt. Dat zou maar raar zijn natuurlijk.

Ook voor de kittens is het veel fijner dat ze ‘s morgens samen binnen gaan bij de dierenarts en zo steun hebben aan elkaar.
Wanneer ze ‘s middags worden opgehaald breken ze vaak de boel al af en krossen ze thuis alweer lekker rond.
Natuurlijk houden we hun dan 24/7 goed in de gaten zodat ze van hun ‘wondje’ afblijven en nog niet te hevig doen.
Maar 9/10 keer loopt dit gewoon goed en in het andere geval zijn we er meteen bij om in te grijpen.

Doordat we de vroegcastratie doen wanneer ze nog in hun vertrouwde omgeving hier wonen en ze hier terug komen na castratie scheelt het ook al in stress die anders zo kort op hun verhuis zou volgen.
Castratie in hun nieuwe thuis kan soms door oa. de dierenartsgeuren en narcose zorgen dat diertjes die ervoor perfect samen konden opeens niet meer samen door 1 deur kunnen, meestal is dit tijdelijk, maar in sommige gevallen komt het nooit meer helemaal goed.
Dit willen we uiteraard voorkomen.

Tot slot leveren we onze kittens zo volledig in orde af.
Ze zijn dan volledig in orde tot aan hun volgende enting of titer.
Wij voelen ons er fijner bij en onze kittens zijn ook netjes in orde.

Uiteraard verkopen we ook wel eens een poesje niet gecastreerd, maar dat is dan als fokdier.
We hebben hoge eisen aan een fok poesje niet elk kitten is fok geschikt.
We verkopen ook enkel aan mensen die alles netjes willen gaan doen.
1nestje is ook fokken en hoort dus ook correct te gebeuren.

We hebben de voorbije 6jaar reeds 100 bengaal kittens vroeg gecastreerd en dit zonder problemen.
Bij 1 kitten hadden we een vermoedelijk allergische reactie op de klemmetjes die bij de castratie werden gebruikt.
Maar ook dat is toen met de nodige nazorg uiteraard in orde gekomen.
Voor de rest hebben we zelf nog geen enkel nadeel aan vroegcastratie kunnen vinden.

Enkele van de volgende zaken worden vaak als tegenargument gegeven wanneer wij aangeven dat onze kittens vroeg gecastreerd worden.
vergrote kans op urinewegproblemen, zoals blaasgruis
->zie artikel
risico op overgewicht verhogen
->Elke gecastreerde kat heeft een iets hoger risico op overgewicht maar dat is ook bij gewone castratie dit onder andere door het vertraagde metabolisme.
“Gaat ons kitten dan wel uitgroeien?”
-> Jazeker! Net als bij traditionele castratie leidt vroegcastratie tot het verlaat sluiten van de groeiplaten waardoor de kat langer doorgroeit.
We willen ons kitten graag later castreren zodat hij de bolle kaken krijgt.
-> De ‘bolle kaken’ zijn van testosteron na castratie gaan deze dus ook verdwijnen na een poosje het is dus geen reden om later te castreren.
De bolle kaken horen echt bij intacte katers.

Een uitgebreider antwoord op een deel van deze vragen en nog meer vragen laten we jullie graag in volgende artikels lezen we geven hierbij een link omdat het zo netjes is uitgelegd dat we het zelf niet nogmaals moeten neerpennen.
We geven wel de beide concusies bij deze al even kort mee.

CONCLUSIE UGent Fransicsa Van de Bij
Uit deze literatuurstudie komt naar voren dat de gevolgen van vroegcastratie niet verschillen van de gevolgen van traditionele castratie. Katten die vroegcastratie hebben ondergaan lopen dus geen verhoogd risico op postoperatieve complicaties, infectie, verminderde bescherming navaccinatie, fracturen, kreupelheid, urinaire problemen, obesitas of gedragsproblemen in vergelijking met traditioneel gecastreerde katten.

CONCLUSIE Catmoneo
“Ondanks dat er veel argumenten zijn tegen vroegcastratie, blijken deze niet allemaal evengoed te berusten op wetenschappelijke onderzoeken. In veel gevallen geeft vroegcastratie geen verschil ten opzichte van castratie op latere leeftijd en op sommige vlakken lijkt vroegcastratie zelfs voordelig te zijn. Zo lijkt het risico op urinewegproblemen kleiner, hebben poezen minder kans op tumoren en lopen katers mogelijk minder risico op infecties door vechtpartijen.

Overgewicht is wel een punt om rekening mee te houden, maar ook hierbij zijn geen verschillen gevonden tussen vroeg of laat gecastreerde katten. De juiste maatregelen omtrent de voeding kunnen dit probleem tot het minimale beperken.

Kijkend naar bovenstaande factoren zijn er geen harde bewijzen dat vroegcastratie nadelig is ten opzichte van castratie op latere leeftijd als het gaat om gevolgen voor de lange termijn. Vroegcastratie lijkt zelfs voordeliger te zijn, al is er meer onderzoek nodig om dit te bevestigen.”